Frågor och svar

Samboavtal

avtal för alla delar i livet


Skriv ditt juridiskt korrekta avtal
tryggt, enkelt och till ett fast pris.

Samboavtal

Ni är sambor när ni är två personer som bor tillsammans stadigvarande i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Om ni är gifta är ni inte sambor. Inte heller är ni sambor om ni är vänner som delar en lägenhet.

Ett samboavtal är ett avtal där ni som sambor avtalar om vad som ska hända med er gemensamma samboegendom om ni separerar. Samboegendom är ert gemensamma bohag, det vill säga de saker som ni skaffat till ert gemensamma boende för att använda gemensamt. Även en bostad som ni skaffat för att bo i tillsammans är samboegendom. 

Om ni separerar ska er samboegendom enligt sambolagen delas lika i en bodelning. Det spelar ingen roll vem av er som har betalat för den. Men i samboavtalet kan ni bestämma att all eller en del av er samboegendom istället ska ägas av var och en av er för sig.

Ett samboavtal skriver ni om ni vill att den bostad ni skaffat gemensamt eller de saker ni skaffat till hemmet inte ska delas lika om ni väljer att flytta isär. Om en av er betalat för bostaden eller för stora delar av era möbler kanske ni vill att den personen ska få behålla bostaden och möblerna. 

Ett samboavtal är också viktigt om ni betalat olika kontantinsatser när ni köpt bostad och vill vara säkra på att var och en av er får tillbaka sin andel om ni flyttar isär. Om ni har olika kontantinsatser behöver ni också skriva ett skuldebrev där den av er som betalat mindre får en skuld till den som betalat mer. 

Det finns inget krav på att skriva ett samboavtal men ni bör ändå fundera på om ni behöver ett. Om en av er betalat för den gemensamma bostaden eller för stora delar av era möbler, er inredning med mera kan ni i ett samboavtal bestämma att ni ska få behålla det ni själva betalat för om ni skulle flytta isär.

Ett samboavtal är också viktigt om ni betalat olika kontantinsatser när ni köpt bostad och vill vara säkra på att var och en av er får tillbaka sin andel om ni flyttar isär. Om ni har olika kontantinsatser behöver ni också skriva ett skuldebrev där den av er som betalat mindre får en skuld till den som betalat mer. 

Det är också viktigt med ett samboavtal om det finns saker som ni skaffat till ert gemensamma hem som en av er vill behålla om ni skulle flytta isär.

Samboegendom är ert gemensamma bohag, det vill säga de saker som ni skaffat till ert gemensamma boende för att använda gemensamt. Även en bostad som ni skaffat för att bo i tillsammans är samboegendom.

Samboegendom är bara den gemensamma bostaden och det bohag ni köpt till den gemensamma bostaden för att använda gemensamt. Om en av er redan har en bostad som från början inte skaffades för att ni skulle bo där gemensamt är inte samboegendom. Inte heller saker som ni äger tillsammans eller var för sig som bil och fritidshus är samboegendom. Personliga saker som smycken, sparande i aktier och fonder eller på bankkonto är inte heller samboegendom.

Om ni köpt en gemensam bostad men betalat olika stora kontantinsatser är det bra att skriva ett skuldebrev och ett samboavtal för att skydda den av er som har betalat mest. Det beror på att bostaden enligt sambolagen delas lika om ni bestämmer er för att flytta isär, oavsett om en av er betalat mer i kontantinsats.

Genom att skriva ett skuldebrev kan ni se till att den av er som betalat mindre blir skyldig den andre för det den betalat mer av kontantinsatsen. För att skuldebrevet ska bli giltigt måste ni också skriva ett samboavtal där ni avtalar att bostaden ska undantas från en eventuell framtida bodelning.  

Det finns inget krav på att ni måste skriva ett samboavtal men det är bra att göra det i många situationer. Det kan till exempel vara om en av er har betalat mer i kontantinsats för er gemensamma bostad, om en av er betalat mer när ni köpt in ert bohag (möbler, inredning med mera) eller om ni fått eller skaffat saker till hemmet som ni vill att en av er ska få behålla om ni skulle flytta isär i framtiden.

Om ni separerar får du behålla alla saker som du ägde innan ni blev sambor. Du får också behålla de saker som du köpt till dig själv som du har utanför hemmet som t.ex. bil, båt eller sommarstuga. Utöver det får du behålla personliga saker som kläder, smycken och pengar. 

Om du ursprungligen köpte den bostad ni bor i för att bo i den själv så får du behålla den med. Men om bostaden köptes för att ni skulle bo i den tillsammans ska den enligt grundregeln i sambolagen delas lika mellan er. Genom att skriva ett samboavtal kan ni bestämma att fördelningen ska göras på ett annat sätt.

Även ert gemensamma bohag (möbler, inredning med mera som ni köpt till ert gemensamma hem) ska enligt grundregeln delas lika. Ett sätt att ändra på det är att skriva ett samboavtal.

Om ni tillsammans köpt saker utanför hemmet som bil eller sommarstuga är grundregeln att den som betalat för sakerna äger dem. Om ni båda betalat äger ni varsin andel i dessa saker. Hur stor andelen är beror vanligtvis på hur mycket var och en av er betalat men det finns undantag.

Nej, ett samboavtal behöver inte registreras. Det räcker att båda samborna skriver under det.

Ett samboavtal behöver inte bevittnas men vi rekommenderar ändå att ni väljer att få det bevittnat. I vår e-tjänst kan ni välja själva hur ni vill göra.

avtal för alla delar i livet


Skriv ditt juridiskt korrekta avtal tryggt, enkelt och till ett fast pris. Genom att svara på några frågor får du ett avtal anpassat efter din situation och enligt dina önskemål.